23 Haziran 2015 Salı

İlişkileri sağlıklı tutmanın, 10 altın kuralı

Kadın-erkek ilişkilerinde, mutlu ve sağlıklı ilişkiler kurulmasında dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Arya Akademi kurucusu, Eğitmen ve Danışman Gülay Savaş, ilişkileri sağlıklı tutmanın 10 altın kuralını açıkladı.Hayatın bize bizi, ilişkilerimiz üzerinden öğrettiğini anlatan Arya Akademi kurucusu, Eğitmen ve Danışman Gülay Savaş, şunları söyledi: 

“Yaşadığımız her an, her şey ile ilişki halindeyizdir. Bu bazen bir insan, bir süreç, bir çiçek, bazen de sokaktaki bir kedi ya da bir müşteri olabilir. Sonuçta ne olursa olsun, hepsi bize bir şeyler anlatıyor” dedi.

Sağlıklı ve sürdürülebilir bir ilişki için 10 altın kural Arya Akademi kurucusu, Eğitmen ve Danışman Gülay Savaş,  kadın-erkek ilişkilerinin sağlıklı ve sürdürülebilir olması için dikkat edilmesi gereken hususları 10 madde halinde aşağıda sıraladı: 

1-Güvenin: Önce kendinize güvenin. Sonra karşınızdaki kişiye ve ilişkiye güvenin! Güvenirseniz, ego ortaya çıkmaz ve ego yok olur. Tüm dinlerin sadece inanç, güven ve sevgi sayesinde kutsallığın mabedine girebileceğin yolundaki ısrarının nedeni, işte budur ve oraya açılan başka bir kapı yoktur. 

2-Sevgi Temeli: Bağımlılık ilişkisi değil, sevgi ilişkisi kurun. Ego, “diğerine sahip ol”  der; ama sevgi “özgür bırak” der. Sahiplenmek, diğerini öldürür. O zaman sevgi iyice kaybolacak, daha da kocaman bir hapishane oluşacaktır. Bunu yapmanın bir sürü sinsice yolu vardır: kıskançlık, devamlı kıskançlık, ve sahiplenmek, ta ki diğer kişi insanlığını kaybedene kadar. Diğeri artık bir eşya, bir mal haline gelir, çünkü bir malı sahiplenmek insanı sahiplenmekten daha kolaydır. Çünkü bir eşya sana karşı gelemez, isyan edemez, iznin olmadan uzaklaşamaz veya başkasına aşık olamaz.

3-Özgür bırakın: Her insan, bir tohumdur. İlişki içinde olduğumuz diğer insanlar da, aynı topraktaki diğer tohumlardır. Bir saksıya bile, aynı tohumdan ekerken 5 cm. aralıklarla ekmezseniz, iki tohum da çiçek açamaz ve büyümez. İlişkilerimiz de aynen böyledir. Mesafelerimizi korumamız, karşılıklı belli özgürlükleri vermemiz, birey olduğumuzu unutmamamız gerekmektedir.

4-Empati kurun: Her insan, ayrı bir dünyadır. Karşınızdaki kişiye, empatik davranın. Empati kurun. Kendinizi anlatmaya çalışmaktan çok, karşı tarafı anlamaya çalışın.

5-Değer verin: İlişkinizdeki değerlerin, farkında olun. Önce kendinize, kendi benliğinize, varlığınıza ve sonra da karşınızdaki kişinin değerlerine değer verin.

6-Açık iletişim kurun: İlişkilerinizde, birbinize karşı duygu ve düşüncelerinizde açık sözlü olun. Net konuşun. Talep, arzu ya da geri bildirimlerinizi “Ben” dili kullanarak belirtin. 

7-Süpriz yapın: İlişkinizi, karşı tarafın değerlerine uyan minik süprizlerle besleyin.

8-Bakımlı, özenli olun: Sahiplenmediğiniz yani eşyalaştırmadığınız takdirde, ilişkinizin canlı tutmak, heyecanını korumak için önce kendinize, sonra ilişkinize özenli ve bakımlı olun.

9-Farkı farkedin: Kadın ve erkek kimliklerini, fizyolojilerini, cinselliğini, düşünme şekilleri arasındaki farkı görün. Bu konuda bilgilenin. Konu ile ilgili kitaplar okuyun. Bilinçlenin.

10-Kabul edin: Her insan ayrı bir dünyadır. Onu olduğu gibi kabul edin. Değiştirmeye çalışmayın. Keşfedin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder